Wadi Hazera mùa mưa
Du lịch tại Israel Israel

DU LỊCH BỤI SA MẠC ISRAEL – NỖI NHỚ CÓ BAO GIỜ QUÊN

Đi Nepal về cứ nghĩ sẽ quên được ký ức tuyệt đẹp Israel. Nhưng không! thay vì ngồi viết Nepal thì lại ngồi lục lọi ký ức trong đầu viết bài về sa mạc Israel, biết khi nào mới thôi nhớ nhung, chắc phải đập đầu zô đâu đó để mất trí nhớ.

Quản lý mình hỏi “Mày có muốn đến Israel nữa không? đến du lịch?” Mình ngẫm nghĩ trong đầu “Israel mình đi mấy nơi thành cổ đồ cũng đủ rồi, thiên nhiên phía bắc Israel, Việt Nam mình đều có rồi nhưng…” Mình trả lời ổng “Nếu tao quay lại Israel, tao sẽ thuê một con ô tô riêng và đi hết tất cả các wadi, các loop ở sa mạc, cắm trại ở sa mạc…” Thật chớ Nazareth, Beersheva, biển Hồ Galilee (Tiberias) mình không đi, mình chưa bao giờ hối tiếc vì những quyết định đó. Điều lớn nhất mình hối tiếc đó là không thể cắm trại dưới bầu trời đầy sao sa mạc Arava và không có thời gian để hiking hết các wadi ở Israel. Hic

Thích ngồi trong các hang động ghê, mát rượi

1. Nỗi thương nhớ thầm lặng mang tên “sa mạc”

Mình cũng may mắn đến được vài cái wadi trong sa mạc. Wadi nào cũng đều có vẻ đẹp riêng, hình thù khác nhau. Một lần đến nên mình lỡ bị nó mê hoặc. Mỗi lần mình đi du lịch đoạn đường từ từ Biển Chết đến Jerusalem ngang qua Qumran và Diploma, ngắm sa mạc mải mê. Rồi đường đến trường mỗi tuần cũng là sa mạc, có cái gì đâu chớ mà ngồi há mỏ nhòm hoài, nhòm mặt trời lặn, nhòm các đồi núi nhấp nhô trùng điệp mà không bao giờ ngán. Nỗi nhớ ấy không phải ai cũng thấu hiểu, chỉ ai có niềm đam mê với nó, đến với nó và hòa mình vào nó thì mới có cảm giác ấy. Cũng không phải mấy chục ngàn sinh viên ai cũng thích sa mạc, thường là họ thấy nó nhàm chán, nguy hiểm hơn là thích thú.

Loài chuột đá ở sa mạc Israel không hề sợ người

Các wadi trong tiếng Hebrew có 2 nghĩa là dòng suối cạn và thung lũng. Vì mùa mưa sẽ có những dòng chảy từ trên cao về chỗ trũng hơn, các dòng chảy mạnh cũng khoét vào các vách núi, nên các bạn có thể thấy những hẻm núi hẹp như hình, ở nước Mỹ tụi nó có Grand Canyon khổng lồ, vô cùng nổi tiếng. Khu vực sa mạc này thường chỉ có dân địa phương biết, đặc biệt mình gặp toàn dân Do Thái ở đây, mình không gặp khách du lịch nào cả. Cuối tuần các ông bố thường dắt con vào đây thám hiểm, chỉ trỏ con này con kia vậy đó, mình còn gặp 2 ông bố dắt theo 2 đứa con nữa kia, mang đồ ăn ra dã ngoại đồ. Trồi nó thích

Các dòng nước khoét vào đá tạo thành những hẻm núi hẹp như vậy nè

Đang làm clip mốt chèn sau

Hiking đến Wadi Barak
Hiking đến Wadi Barak

Rồi một ngày, mấy đứa em cũng là sinh viên Việt Nam tại Israel đưa cho mình một cái link chuyên về những chuyến trekking sa mạc Israel, chúng nó có niềm yêu du lịch chẳng kém mình. Sau khi cân nhắc các cung đường có thể đi xe buýt, đi bộ, xe đạp mà không cần ô tô chỉ có cung Wadi Barak, lại đi trong 1 ngày nên sắp xếp được https://www.negevtrails.com/barak-canyon-loop Đây là chuyến đi đầu tiên vào sâu trong sa mạc của mình. Rồi mình bắt đầu tìm hiểu về thời tiết, vào tháng 3 thì thời tiết đang chuẩn bị chuyển qua mùa nóng. Sau khi xem kỹ thì thứ 7 giữa tháng 3 tự nhiên thời tiết thay đổi nhiệt độ 23 độ, bình thường toàn hơn 30 độ, trời may quá xá.

2. Từ moshav Ein Yahav đến moshav Paran

Thứ 6 mình xin đi làm về 12h trưa, chuẩn bị bắt xe đi moshav Paran. Vào thứ 6, các chuyến xe buýt khởi hành từ bến xe trung tâm tại Tel Aviv chuyến cuối cùng 4h, chạy tới Ein Yahav cũng hơn 6pm, tới Paran tầm 6:30pm sau khi xem lịch buýt chạy, mình khá thư thả. Một chú cho mình quá giang đến moshav Zofa, chú đó dặn dò đi sa mạc thì đừng đi một mình, mình bảo mình đi với bạn, không đi một mình đâu. Vé từ Ein Yahav đến Paran tầm 12 shekel, sau đó đi bộ vào moshav. Paran có farm hoa lớn nhất Israel thường xuất khẩu đi châu Âu á, zô mà chỉ đứng ngắm không chớp mắt, quên luôn chụp hình

Ấn tượng của mình về Paran đó là hoa đẹp ơi là đẹp, đẹp ngỡ ngàng. Hoa ven đường mà nó nở bung lụa

Tối mình ở nhà mấy đứa em, sáng ra đi mượn xe con gái boss nó chạy đi chơi. 2 xe đạp chạy suốt 1 tiếng trong sa mạc tới bãi đỗ xe hơi. Tụi mình kiếm mấy bụi cây xong giấu 2 chiếc xe đạp vào trong bóng mát, chớ chả ai thèm lấy. Sau đó đi bộ thêm 2 tiếng để lên trên cao, đánh một cái vòng xuống thung lũng hẹp. Không gian trong wadi đó chỉ có thể nói “thích muốn xỉu”. Thằng em mình đã đi một lần rồi nên nó nhìn sa mạc khá tốt, chớ mình thì mù tịt phương hướng, vì chỗ nào cũng sỏi đá như nhau. Đầu đoạn đường còn có rương 3 màu bằng gỗ có rất nhiều sách, bản đồ sử dụng khi ở khu vực này, bất cứ ai cũng có thể sử dụng sau đó khi trở về thì trả lại thùng sách là được. Vì nơi đây không có mưa nên thùng sách nó cứ đặt ngoài trời như vậy nè, có nắp đậy thôi.

Du lịch sa mạc Israel – sa mạc Arava
Nơi mà mình thương nhớ
Bên trong wadi sẽ có những vùng trũng, tuần trước có mưa lớn nên nước còn đọng lại. Mình vứt giày rồi lội bộ qua

Đi trong sa mạc cứ để ý các dấu hướng dẫn, những màu sắc của nó đều có ý nghĩa riêng. Đọc kỹ hướng dẫn ở link https://www.negevtrails.com là bạn hoàn toàn có thể đi được. Bên trong sa mạc mùa đông có rất nhiều người Do Thái họ đi chơi vào cuối tuần, người trẻ thì đi cắm trại, nên có gì bạn vẫn có thể nhờ giúp đỡ nếu cần. Cung đường nào họ cũng hướng dẫn vô cùng chi tiết, đi bao nhiều giờ, đi vào thời gian nào, sẽ gặp những gì trên đường, quẹo trái quẹo phải đồ… trời ơi, mình vô cùng ngưỡng mộ các website tâm huyết như thế này.

Những dấu mốc trong sa mạc. Bạn phải luôn luôn nhìn thấy nó trong tầm mắt, nếu không thấy xem như lạc đường. Những lúc vậy phải bình tĩnh quay lại mốc dấu sơn này. Thường đứng từ mốc này, có thể nhìn thấy mốc kế tiếp.
Mình thích khung cảnh đồi núi, nhìn người ta leo trèo

3. Xem lũ ở sa mạc Arava – wadi Hazera, wadi Nekarot

Sau này mùa mưa lũ, mình lại được quản lý chở tới 2 cái wadi coi lũ tiếp 🙂 Mình nói rồi, tụi nó đẹp rất riêng biệt. Chiều 26/4 mưa bão vầng vũ trên bầu trời sa mạc Arava, các farm bắt đầu cho người làm nghỉ việc, riêng farm mình thì vào parking đóng ớt, nhìn cát bay mù trời, mưa nặng hạt trút xuống, sấm chớp đùng đùng, mưa đâu tầm 1 tiếng thì hết. Tối 7h30 bắt đầu đi làm về, nghe bảo Paran lũ nặng, và số lượng nước từ đó di chuyển thành sông chảy xuống Ein Yahav. Quản lý mình ngồi trên xe tường thuật tình hình mưa bão, nơi nào ngập tới đâu tới đâu, bao nhiêu người chết, trực thăng vớt xe ra sao, nghe nó hấp dẫn. Ổng bão cơn mưa này mỗi năm đều có, nó báo hiệu kết thúc mùa xuân và chuyển sang mùa hè, mình coi thời tiết thì tuần sau nóng 39 độ, còn bây giờ vẫn 18 độ mát mẻ. Ôi đúng là sa mạc, thời tiết biến chuyển còn hơn cả tâm trạng con gái mới lớn. Rồi ổng bảo tao đi coi lũ từ Paran đến, tụi mày đi không?? “ĐI ĐI”. Gì chứ mấy cái zụ này thì mình phải tham gia, trời thì sắp 8h tối, chạy xe vèo zô wadi Nekarot gần đó chỉ để đón đầu cơn lũ. Và mình tới thật, thấy thật, dòng nước lớn dần đều những để thành lũ thì phải đợi tới sáng mai. Rồi ổng show các địa điểm trên lãnh thổ Israel bị ngập nước, mình chỉ vào một nơi nó đẹp ơi đẹp, dạng các núi đá bị tách ra bởi dòng chảy, bảo ổng sáng mai đưa mình tới đây xem, nơi đó cách mình 30km.

Ngày mai 12h trưa đi làm về là bay vèo về phòng xách theo con máy ảnh leo lên xe, chạy tạt qua chỗ tối hôm qua coi tiếp. Coi xong là chạy đi Hatseva qua Wadi Hazera, là địa điểm đẹp ơi đẹp, coi hình sẽ thấy. Mà thật mình chỉ là một trong những thanh niên máu me, mình chả hứng thú lũ lụt gì, vì VN đầy ra, nhưng Israel thì khác, họ thấy nước là rất thích thú vì vùng đất này cả năm mới mưa được 5 lần, mỗi lần 1-2 phút, riêng trận này thì mưa 2 ngày, có người chạy xe 4 tiếng từ miền bắc xuống coi nữa. Mình mới bảo ông quản lý: “tao nghĩ 4 đứa con gái tụi tao là những người châu á đầu tiên đến đây coi lũ và cũng đến cái wadi này”, ổng cười lớn: “còn tao cũng là người đàn ông đầu tiên đưa tụi m đến đây, m xem, tao thực hiện lời hứa đưa tụi m vào sa mạc chơi rồi, tao không hứa suông nha”

Chuyện là trong những chuyến xe đi làm về mỗi ngày hay chém gió tùm lum, trong lúc cao hứng ổng hứa đưa 4 đứa con gái vào sa mạc chơi, cắm trại đồ, nướng gà đồ. Sau này mình thấy cái việc đó không khả thi chút nào, cái xe bán tải đó không thể nào đưa cả gia đình ổng và 4 đứa con gái đi được. Thôi thì ổng chở đi coi lũ, mang theo đồ pha trà để uống coi như giữ lời. Chứ không giữ lời thì bị nhắc tuồng, quê thì sao =))

Wadi Hazera gần moshav Hatseva, qua khỏi farm cá sấu nhưng chưa tới Idan
Wadi Nekarot đầu đường đón xe buýt ở moshav Ein Yahav. Vào sâu 2-3km là sẽ thấy

Và rất nhiều wadi mà mình chưa kịp tới, cả đống wadi ở gần núi Ramon

Một cái wadi nào đó gần biển Chết

4. National Trail Israel – Đường mòn quốc gia Israel – cung đi bộ đường dài lý tưởng

Israel có một con đường đi bộ xuyên quốc gia gọi là National Trail Israel, bọn mình hay gọi là đường mòn quốc gia, google map có đó, đường màu xanh lè, phóng to mới thấy. Khách quốc tế có thể đến hành hương đi hết con đường dài 1000km mất gần 2 tháng, đi qua nhiều đồi núi và sa mạc. Với kinh nghiệm đi một mình ở đây nhiều và lời của ông quản lý thì con gái đi du lịch một mình ở Israel hoàn toàn an toàn, chả có gì phải lo ngại. Vậy đó, đọc hiểu bản đồ rồi đi, dân Israel thì tiếng anh vô cùng tốt, người dân luôn sẵn sàng giúp đỡ chớ không lừa lọc gì. Mình có thời gian là mình đi tuốt, chắc đi xuyên qua bán đảo Sinai ngắm cảnh luôn ấy chớ, bên đó nghe bảo sa mạc cũng đẹp lại miễn visa du lịch =))

Các bạn có thể đọc thêm thông tin và các chuyến du lịch Israel của mình tại đây. Các bài học thực tế từ Israel tại đây

Mọi thắc mắc về thông tin du lịch học tập ở các nước, các bạn có thể email về cho mình ltmtrinh93@gmail.com. Ngoài ra, các bài trên đều là chất xám, trải nghiệm của mình viết nên, các bạn có thể chia sẻ link, không sao chép dưới mọi hình thức. Cảm ơn các bạn!

You may also like...

119 Comments

 1. Anonymous says:

  Tôi muốn sang du lịch Israel thủ tục cần những j và chi phí hết bao nhiêu ah,trước tôi làm việc bên đó 5nam,giờ tôi sang du lịch ah

  1. leetrinh says:

   Chào anh, về vấn đề du lịch tự túc từ VN đến Israel em không có kinh nghiệm. Anh có thể liên hệ các cty tour để đi ạ, họ sẽ hỗ trợ anh thông tin giấy tờ

 2. Huong says:

  Chào bạn. Mình muốn lên lịch trình tìm hiểu nông nghiệp ở arava trong 1 ngày nhưng chưa biết địa điểm. Chỉ giúp mình được k ạ

  1. leetrinh says:

   Chào bạn, nếu muốn tìm hiểu nông nghiệp Israel thì mình khuyên nên đến các moshav, kibbuzt làm nông nghiệp như Hatzeva, Ein Yahav, Paran… Từ Tháng 9 đến tháng 3 là khoảng thời gian phù hợp nhất. Còn tháng 6,7 là thời gian phá farm theo luật chính phủ

 3. Phong cảnh đẹp và hữu tình quá!

 4. NỖI NHỚ CÓ BAO GIỜ QUÊN nhũng hình ảnh khô khan mang đầy ý nghĩa cs của một đất nước xinh đẹp.

 5. Like!! Great article post.Really thank you! Really Cool.

 6. Hi there, after reading this amazing paragraph i am as well delighted to share my knowledge here with friends.

 7. These are actually great ideas in concerning blogging.

 8. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 9. … [Trackback]

  […] Read More here to that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 10. … [Trackback]

  […] Read More Info here on that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 11. … [Trackback]

  […] There you will find 19075 more Information on that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 12. … [Trackback]

  […] There you will find 2748 additional Info to that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 13. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 14. … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 15. … [Trackback]

  […] Here you will find 16448 additional Info to that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 16. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 17. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 18. … [Trackback]

  […] There you will find 37799 additional Info on that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 19. … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 20. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 21. Very good post! We will be linking to this gteat
  content onn our website.Keep up the great writing!

 22. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post and the rest of the weebsite is also realy good.

 23. Nice post. I was checking continuoously this blog and I’m impressed!Very useful information specially the last part
  🙂 I care for such info a lot. I was looking for thiss particular information for a long time.
  Thank you and best of luck.

 24. Fabulous, what a web site it is! This web site provides useful data to us, keep itt up.

 25. Hello, I enjoy reading aall of your article. Ilike to write a
  little comment to support you.

 26. Great delivery. Great arguments. Keep up the amazing spirit.

 27. Howdy! I could have sworn I’ve been to this blopg before but after
  browsing through some of tthe post I realized it’s
  new to me. Nonetheless, I’m definitely dlighted I found it aand I’ll bee ookmarking and checking back frequently!

 28. Way cool! Soome very valid points! I appreciate you penning this post and the rest of
  tthe website is also really good.

 29. It is not my first time to go too see this website, i am visiting this web page dailly and
  take good infrmation from herre all thee time.

 30. I think this is one of the most important information ffor
  me. Andd i am glad resding your article. But wanna rejark
  on few general things, The web site style is perfect, the articles
  is really great!

 31. Hello! I wish tto say that this post is awesome, great written and come with approximately all important infos.
  I’d like to look extra posts like this!

  🙂

 32. Nice post. I was checking continuously this blog aand I’m impressed!

  Very useful information speciially the last part 🙂 I
  care for such info a lot. I was looking for this particular information for a long
  time. Thank you and best off luck.

 33. I need to too thank you ffor this fantastic read!! I definitely enjoyed
  every bit of it.I have got you book-marked to look at new
  things you post…

 34. You need to take part inn a contest for one of the mlst useful websites online.
  I will recomjend this site!

 35. Hello there! Would you mind if I share your blog with
  my twitter group? There’s a lot of people that I thik would really appreciate you content.Please let me know.

  Thanks!

 36. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 37. … [Trackback]

  […] There you can find 37296 more Information on that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 38. … [Trackback]

  […] There you will find 14735 more Information to that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 39. … [Trackback]

  […] Find More Info here on that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 40. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 41. … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 42. Hey! This iss my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I
  truly enjoy reading through your articles. Appreciate it!

 43. Hi there to every body, it’s my first go to see of this
  webpage; this webpage contains amazing and really excellent data iin suport of readers.

 44. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
  you made bloggiing look easy. The overall look of your web site iss excellent,as well as the content.

 45. Great blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I wish my site
  loaded up as fast as yours lol

 46. Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with?

  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different
  then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for getting off-topic but I
  had to ask!

  My web page; cara id test mega888

 47. Definitely, what a magnificent blog and informative posts,
  I surely will bookmark your site.Have an awsome day!

  Here is my page – babybargains.com.au

 48. This post presents clear idea in support of the new users of blogging, that genuinely
  how to do blogging and site-building.

  Also visit my page bgmobile.eu

 49. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to
  love this website. Thank you, I’ll try and check back more frequently.

  How frequently you update your web site?

  Also visit my page: Viagenix Male Enhancement (shaboxes.com)

 50. Whoah this weblog is magnificent i like reading your
  articles. Stay up the good paintings! You already know,
  many persons are looking round for this information, you
  can help them greatly.

  Here is my web site: lechon.ca

 51. I love your writing style really enjoying this internet site.

  My blog post UltraXmed CBD Gummies (http://www.cowerdesign.com)

 52. We stumbled over here coming from a different web address and thought I might
  as well check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to looking over your web page for a second
  time.

  My web site … Willis

 53. I was honored to receive a call from my friend as soon as he
  discovered the important ideas shared in your site.
  Examining your blog article is a real amazing experience.
  Many thanks for thinking of readers much like me, and I desire
  for you the best of achievements as a professional in this
  arena.

  Also visit my web blog Primary Calm CBD Gummies (tsw1.home.pl)

 54. Sweet internet site, super style and design, real clean and utilise friendly.

  Look into my web site – Slendivan Enhanced Ketogenic
  Formula; http://www.digitalnomadads.com/,

 55. Wow, that’s what I was searching for, what a information! existing
  here at this website, thanks admin of this web page.

  Also visit my webpage http://www.craksracing.com

 56. When I originally left a comment I seem to have clicked
  on the -Notify me when new comments are added- checkbox
  and now whenever a comment is added I receive four emails
  with the same comment. Perhaps there is a means you are
  able to remove me from that service? Appreciate it!

  Also visit my blog – Sleek Slim Keto Reviews – http://www.kosherkraigs.com/,

 57. Right here is the perfect website for anybody who hopes to understand this topic.

  You know so much its almost hard to argue with you (not that
  I actually would want to…HaHa). You certainly put a new spin on a subject that has been written about for years.

  Excellent stuff, just wonderful!

  my homepage: Pure Remedy CBD Review (http://www.chubbychannel.com)

 58. Only wanna comment on few general things,
  The website style and design is perfect, the written content
  is rattling fantastic :D.

  my homepage … Primary Calm CBD – http://www.sidehustleads.com,

 59. I am not positive the place you are getting your information, however good topic.

  I needs to spend some time learning much more or figuring
  out more. Thanks for great info I used to be on the lookout for
  this information for my mission.

  Feel free to visit my website: Willard

 60. Hello! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?

  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

  Look at my homepage shaboxes.com

 61. Hi there, just became aware of your blog through
  Google, and found that it’s truly informative. I am going to watch
  out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  Feel free to visit my blog: Healix CBD Oil
  Review – showhorsegallery.com,

 62. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll
  just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

  I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the
  whole thing. Do you have any tips for inexperienced blog
  writers? I’d genuinely appreciate it.

  Here is my homepage: Sophria Cream Review (anapa-alrosa.com.ru)

 63. Great blog you have here.. It’s hard to find high-quality writing like yours nowadays.
  I truly appreciate people like you! Take care!!

  My site: http://www.craksracing.com

 64. Woh I like your posts, bookmarked!

  Feel free to visit my web-site … Tadalix Review (http://www.digitalnomadads.com/user/profile/10642)

 65. What’s up to every one, as I am really eager of reading this
  weblog’s post to be updated regularly. It carries good data.

  Also visit my web-site; Femmella Reviews [http://shaboxes.com/author/darylconsta/]

 66. … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: leetrinh.com/du-lich-tu-tuc-sa-mac-israel-vung-arava-rong-lon.html […]

 67. I’ve read some just right stuff here. Definitely worth bookmarking
  for revisiting. I surprise how a lot attempt you put to make this
  kind of magnificent informative website.

  Feel free to visit my homepage – Kristine

 68. Hello to all, it’s really a good for me to go to see this web page, it
  consists of valuable Information.

  My web blog … cs.yyqyt.com

 69. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this
  informative article together. I once again find myself
  personally spending a lot of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worthwhile!

  My webpage 19wujian.com

 70. For newest information you have to pay a visit web and on internet I found this website as a finest web page for hottest updates.

  Look into my site: ztgsd.cn

 71. Enjoyed looking through this, very good stuff, regards.

  My web-site http://19wujian.com

 72. Great information. Lucky me I discovered your
  site by accident (stumbleupon). I have book-marked it for later!

  My site http://haojiafu.net/

 73. This is a very good tip especially to those new to the blogosphere.
  Brief but very precise info? Appreciate your sharing this one.
  A must read article!

  Take a look at my web-site: exterminatorsouthflorida.com

 74. I was looking at some of your content on this site and I conceive this site is very instructive!
  Keep putting up.

  Here is my website: 39.100.90.4

 75. It’s going to be finish of mine day, except before finish I am reading this
  great paragraph to increase my know-how.

  Here is my blog … NZT-48 Limitless Pill Reviews, 19wujian.com,

 76. That is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere.

  Short but very precise info… Appreciate your sharing this one.
  A must read post!

  Here is my blog; http://39.100.90.4

 77. Just what I was looking for, appreciate it for
  putting up.

  Also visit my web site – LenoFit Keto (211.159.150.117)

 78. Wow, marvelous blog structure! How long have you ever been blogging for?
  you made blogging glance easy. The entire glance of your website is great, as smartly
  as the content!

  My site Bodice Boost Keto (atomy123.cn)

 79. I still can’t quite believe I could always be one of those reading the important ideas found on your web site.
  My family and I are sincerely thankful for the
  generosity and for providing me the potential to pursue this chosen career
  path. Many thanks for the important information I obtained from your web page.

  Feel free to surf to my site – http://slboos.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2163856

 80. Excellent post. I was checking constantly
  this weblog and I’m inspired! Very helpful information specifically the closing
  phase 🙂 I deal with such info a lot. I was seeking this particular information for a long time.
  Thanks and good luck.

  my blog post; 19wujian.com

 81. I seriously love your website.. Great colors & theme. Did you build this site yourself?
  Please reply back as I?m wanting to create my own personal website and want to learn where you got this
  from or exactly what the theme is called. Thanks!

  Here is my homepage – 154.8.233.237

 82. Yesterday, while I was at work, my sister stole my
  iphone and tested to see if it can survive a 30 foot drop,
  just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she
  has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

  my web blog http://atomy123.cn/

 83. Hi there! This is my first comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and say I truly enjoy reading your articles.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums
  that deal with the same subjects? Thanks a ton!

  Feel free to surf to my homepage grazebo.com

 84. Thanks in favor of sharing such a pleasant idea, article is
  good, thats why i have read it entirely

  my blog; http://chengdian.cc/

 85. Its excellent as your other articles :D, thanks for putting up.

  my web site; http://39.100.90.4

 86. I reckon something genuinely special in this web site.

  my web blog – http://www.goldenanapa.ru

 87. Hello there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

  Stop by my website: http://www.mhes.tyc.edu.tw/userinfo.php?uid=2841894

 88. I was examining some of your posts on this internet site and I think this website is really
  instructive! Keep on putting up.

  Also visit my website :: http://www.craksracing.com

 89. you’re really a excellent webmaster. The site loading velocity is incredible.
  It kind of feels that you’re doing any distinctive trick.
  Moreover, The contents are masterpiece. you have performed a wonderful task on this subject!

  My web blog … Pur 7 CBD Oil (http://forum.adm-tolka.ru/viewtopic.php?id=32655)

 90. It is the best time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy.
  I’ve learn this post and if I may just I desire to counsel you some fascinating
  things or advice. Maybe you can write next articles relating to this article.

  I want to read even more things about it!

  my web blog … chengdian.cc

 91. Những thắng cảnh này ở Israel rất đẹp và ngoạn mục, tôi hy vọng có thể tận mắt nhìn thấy chúng.

 92. Well I really liked reading it. This tip offered by you is very useful for correct planning.

  Feel free to surf to my web page … bbs.yunweishidai.com

 93. I’ve been browsing on-line more than 3 hours today, yet I
  by no means discovered any fascinating article like yours.
  It is beautiful price enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers
  made excellent content as you probably did, the net shall be much more helpful than ever before.

  my web page … bbs.yunweishidai.com

 94. Thanks a lot for being my personal coach on this niche.
  I actually enjoyed your current article a lot and most of all enjoyed the way in which you handled the aspect I regarded as controversial.
  You’re always really kind towards readers like me and let me in my
  lifestyle. Thank you.

  Stop by my page: Stark Max Keto Pills (Clay)

 95. Excellent blog right here! Additionally your website rather a lot up fast!
  What web host are you the use of? Can I get your affiliate link on your host?

  I desire my web site loaded up as quickly as yours lol

  Look into my blog post; http://www.jjsapido.com/fotografia/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=HacklerCara

 96. I’m gone to tell my little brother, that he should also pay a quick visit this web site on regular
  basis to obtain updated from latest news update.

  Also visit my website; One Shot Max Keto Ingredients [clubriders.men]

 97. Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you are
  a great author. I will remember to bookmark your blog and will come back
  very soon. I want to encourage one to continue your great posts, have a nice weekend!

  Here is my webpage: forum.adm-tolka.ru

 98. Fingerprints and good market and practical systems.

 99. Sweet website, super pattern, rattling clean and utilize genial.

  my blog post – Greens Of Bliss CBD Review [kebe.top]

 100. Thanks for the auspicious writeup. It actually used to
  be a amusement account it. Glance complicated to more delivered
  agreeable from you! However, how could we keep up a correspondence?

  Check out my webpage – BTC Upbeat App, forum.adm-tolka.ru,

 101. Hey there, You have done an excellent job. I will certainly digg it and personally
  suggest to my friends. I’m sure they will be
  benefited from this web site.

  my web blog; Xtreme Boost Male Enhancement (https://mpc-install.com/punbb-1.4.6/viewtopic.php?id=176587)

 102. Thanks for finally talking about > Du Lịch Sa Mạc Israel:
  Trở Về Vùng Sa Mạc Arava Rộng Lớn | Lee Trinh
  < Liked it!

  Here is my web page … http://clubriders.men/viewtopic.php?id=363256

 103. Heya are using WordPress for your blog platform? I’m new to the
  blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog?

  Any help would be greatly appreciated!

  Stop by my web site chengdian.cc

 104. An intriguing discussion is definitely worth comment.
  I do think that you should write more about this topic,
  it might not be a taboo matter but generally folks
  don’t talk about such issues. To the next! Best wishes!!

  Also visit my blog post … mpc-install.com

 105. Coi Thẳng Soccerxem truc tiep vtv3Theo thể thức thi đấu, đội thắng ở cặp đấu này sẽ giành tấm vé đến Lithuania trong ngày hội bóng đá lớn nhất thế giới đến futsal. Tuyển futsal Việt Nam bước vào trận play-off lượt đi tranh vé dự play-off World Cup 2021 với sự tự tin. Tuy vậy, HLV Phạm Minh Giang bày tỏ, toàn đội không ngán Lebanon song sẽ tìm cách để khắc chế sức mạnh của đối thủ bởi trên băng ghế huấn luyện là nhà cầm quân Ramiro Lopez, người từng dẫn dắt futsal Tây Ban Nha.|Dựa vào lịch thi đấu, bạn hoàn toàn có thể chuẩn bị xếp công việc

 106. Good blog! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I
  am wondering how I could be notified when a new
  post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the
  trick! Have a nice day!

  my blog post – http://usedtiresbrowardcounty.com/

 107. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were
  just preparing to do a little research about this. We got
  a grab a book from our local library but I think I learned more from this post.

  I’m very glad to see such great info being shared freely out there.

  My web-site … clubriders.men

 108. Wow! Thank you! I continually wanted to write on my site something like that.
  Can I implement a fragment of your post to my blog?

  Look at my web blog … http://showhorsegallery.com/

 109. I was just searching for this info for a while. After six hours
  of continuous Googleing, finally I got it in your website.
  I wonder what is the lack of Google strategy that do
  not rank this kind of informative web sites in top of the list.

  Normally the top sites are full of garbage.

  Also visit my blog … haojiafu.net

 110. Wow, amazing weblog format! How lengthy have you ever
  been blogging for? you make running a blog look easy. The full glance of your website is magnificent,
  let alone the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I simply could not leave your site before suggesting that I actually enjoyed the standard information an individual supply on your
  visitors? Is gonna be again ceaselessly in order to check out new posts.

  Here is my web page … http://www.social-work.ipt.pw

 111. I’m still learning from you, but I’m trying to
  achieve my goals. I absolutely liked reading everything that
  is posted on your site.Keep the information coming.

  I liked it!

  My page :: http://www.fotosombra.com.br/agenda/userinfo.php?uid=399320

 112. Hello there, I discovered your website by means of Google while searching for
  a comparable subject, your site came up,
  it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hi there, just changed into
  aware of your blog via Google, and found that it’s really informative.
  I am gonna be careful for brussels. I’ll be grateful for those who proceed this in future.
  Lots of other people will likely be benefited from your writing.
  Cheers!

  My web site http://www.meteoritegarden.com

 113. Great post, I think people should larn a lot from this web site its really user genial.
  So much fantastic info on here :D.

  Here is my blog; pansionat.com.ru

 114. I always was interested in this topic and stock still am,
  appreciate it for posting.

  my webpage clubriders.men

Leave a Reply

Your email address will not be published.